Den stora hängningsdagen

Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/65/104765/johannamortberg.se/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_gallery/package.module.nextgen_basic_gallery.php on line 508

Idag är det den näst sista dagen på GFU. Vi ska göra allt klart inför vernissaget på torsdag, så det innebar att hänga bilder. Det är ingen lek det där med att få upp sina bilder på väggen. Man blir trött, svettig, krokarna trillar ner, linorna korvar sig, kapabitarna är för tjocka eller för tunna, bilderna lutar än hit, än dit…

Kort sagt, att hänga är ett riktigt helvete.

Det började med att jag och C åkte och hämtade våra inramade bilder, i samband med det fick vi i uppdrag att köpa linor, sockerbitar, batterier och kapa, så vi flängde runt mellan Gallerix, Claes Ohlsson och Matton. En dryg timme senare kom vi tillbaka till skolan och sedan var det bara att kasta sig över jobbet.

Det där magiska krokarna från Gallerix visade sig vara bra, men rätt pilliga också. Man trädde in linan i listkroken och pillade på sina tavelkrokar, i mitt fall två per lina. Sedan skulle krokarna ställas in i höjdled, bilderna skulle justeras i sidled, kapan smackas dit på baksidan av bilderna så allt kunde justeras i djupled…

Efter ett tag blev man helt tokig. Jag insåg efter ett tag (när jag var klar) att jag borde ha tejpat fast linan på väggen och sedan fixat krokarna och sist hängt upp tavlorna. Men man lär sig av sina misstag. I stället blev det ögonmått, fingertoppskänsla och lite charmig felmarginal som fick råda. Bilderna är på plats och jag ber till alla gudar att de sitter uppe hela utställningen, till den 24 maj.

Innan dagen var över försökte jag så gott jag kunde hjälpa S med hennes bilder, jag hoppas att det var till någon nytta. Men det var prövande för oss båda, krokar trillade, printar trillade, det var än för lågt, än för högt… Som tur är har vi tid på oss på torsdag att finputsa.

På kvällen var jag på karaten för att lämna flyers och meddelande om utställningen och gissa om det var skönt att träna när man slitit med hängningen hela dagen. Trots att det blev tokstressigt att hinna hem och hämta träningskläderna så blev allt bra till slut. Puh!