Om mig

Jag heter Johanna Mörtberg, är uppvuxen i Luleå men bor numera i Stockholm. Jag är journalist och arbetar som frilans i mitt eget företag Myriad Media AB. Det senaste åren har jag samarbetat med tidningar som Dagens Nyheter, Land Lantbruk, Land Skogsbruk och Tidningen ATL. Jag har också arbetat tillsammans med Blackboard Publishing med att göra nyhetsbrev åt Nikon.

Jag arbetar oftast som redigerare, men jag har även uppdrag som skrivande journalist och fotograf eller webbredaktör.

Under 2022 har jag bland annat sommarvikarierat som redigerare på Dagens Nyheter.

Under 2021 har jag gjort regelbundna inhopp på Dagens Nyheter och fortsatt samarbetet med Tidningen Ridsport. Jag har även arbetat som redigerare hos Berling Media där jag redigerat Kyrkans Tidning och Sändaren. Hösten 2021 har jag också påbörjat fysioterapeutprogrammet på Karolinska Institutet.

Under 2020 har jag samarbetat med LRF Media och Dagens Nyheter. Jag har bland annat sommarvikarierat som redigerare på DN och gjort regelbundna inhopp. Jag har också inlett samarbete med Ridsport, där jag hjälpt till att redigera tidning. Att få en inblick i ridsportens värld har varit väldigt kul och lärorikt, liksom att få bekanta sig med ett nytt magasin.

2019 har jag bland annat samarbetat med Personalstiftelsen PostNord Plus där jag gjort inhopp som webbredaktör. Jag har också fortsatt samarbetet med LRF Media och Dagens Nyheter där jag regelbundet gör inhopp både som redigerare och webbreporter.

Under 2018 har jag fortsatt göra inhopp som redigerare på Dagens Nyheter. Jag har också utvecklat mitt samarbete med LRF Media där jag bland annat arbetar halvtid som skogsreporter på tidningen ATL. Samarbetet med Blackboard Publishing fortgår också och vi har gjort flera nyhetsbrev för Nikon.

2017 har jag fortsatt samarbetet med LRF Media. Jag har arbetat som webbreporter för webbplatserna ATL.nu och landlantbruk.se. Jag har även arbetat som redigerare för tidningarna ATL, Land Lantbruk, Land Skogsbruk och Lantmannen. Jag har också redigerat en jubileumsbilaga inför LRF:s 100-årsdag, där jag jobbat med allt från bildhantering till textbearbetningar och layout. Jag har också varit sommarvikarie samt arbetat i ett tremånadersprojekt med att bearbeta och analysera webbartiklar till ATL:s premiumtjänst.

Under året har jag också fortsatt samarbetet med Blackboard Publishing och gjort digitalt nyhetsbrev för Nikon Nordic. Jag har även arbetat som redigerare och webbredaktör på Dagens Nyheter.

Under 2017 har en av mina bilder blivit publicerad som frimärke sedan mitt bidrag valts ut tillsammans med sex andra fotografier i Postnords Instagramtävling ”Mitt frimärke”. En annan av mina bilder har också medverkat i Nikons jubileumsfilm ”I AM 100” när kameratillverkaren firade sitt 100-årsjubileum den 25 juli 2017.

2016 har jag inlett samarbete med LRF Media. Jag har skrivit artiklar och även fotograferat för publikationerna Land Lantbruk, Skogsland och ATL.

Under 2014 och 2015 har jag arbetat med Blackboard Publishing och producerat digitalt nyhetsbrev för Nikon Nordic, samt arbetat som redigerare och webbredaktör på Dagens Nyheter.

I januari 2013 gjorde jag comeback som utbildare då jag arbetade som gästlärare på Uppsala universitet i fyra dagar. Jag anlitades av institutionen för informatik och media för att undervisa journaliststudenter i Indesign CS6. Under 2012 var Dyslexiförbundets tidning Läs & Skriv och tidningen Husbil & Husvagn några av mina kunder.

Tidigare har jag arbetat som webbredaktör på Sportbladet där jag skrev om motorsport och golf. Jag har även varit redaktör för Aftonbladets webbsida Grön Motor där jag skrev om miljöbilism. Jag har tidigare arbetat som reporter, fotograf och redigerare på tidningen Svensk Motorsport där jag bevakade enduro och trial.

Innan dess jobbade jag drygt fem år på Lokaltidningen Mitt i Stockholm AB där jag var deltidsanställd som redigerare och reporter. Jag har också arbetat som gästlärare på Luleå Tekniska Universitet. Från hösten 2001 till hösten 2004 undervisade jag i filmvetenskap och mina huvudsakliga kurser var filmhistoria och vetenskapligt skrivande.

Tidigare har jag också frilansat en del, jag har skrivit mest om naturvetenskap och polarforskning, men även gjort resereportage. 2001 reste jag runt i Japan i en månad och 2004 var jag på Madagaskar i tre veckor. Några av de tidningar jag har skrivit för är Svenska Dagbladet, Metro och Naturvetaren. Just polarforskning intresserar mig väldigt mycket och det är ett ämne jag gärna skriver om. Jag har varit på Svalbard sex gånger och vill gärna åka till Grönland. Men min största dröm är att följa med en svensk forskarexpedition till Antarktis och att skriva om det.

Jag  har också arbetat med att försöka göra en tv-dokumentär. Tillsammans med Ingela Hjulfors-Berg har jag arbetat med att samla material till en dokumentär om svenska Springsteenfans. Tanken är att det också ska bli en fotobok av detta. Boken som heter ”Hungriga hjärnan – en bok om svenska Springsteenfans” blev klar i september 2012. I vår dokumentärfilm vill vi fånga hängivenheten, glädjen och kärleken fansen känner inför Bruce Springsteens musik genom att följa fansen i deras vardag och inför konserterna. Här kan du läsa mer om vår Springsteenfilm. På grund av bristande finansiering ligger projektet på is sedan en tid tillbaka.