Teckna typsnitt


Warning: A non-numeric value encountered in /data/0/4/04547da3-d5a2-4560-8b46-a8d66bf916e1/johannamortberg.se/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/DisplayTypes/Thumbnails.php on line 72

20131107_kl1448w För ett tag sedan surfade jag in på en webbsida tillhörande The League of Moveable Type. De pysslar med opensource gratistypsnitt. Jag började prenumerera på deras nyhetsbrev och de ska lära sina prenumeranter hur man ritar typsnitt!

Det är helt galet och helt fantastiskt. I nyhetsbrevet har man fått lära sig lite om rättigheter och varför det kan vara så himla bängligt med typsnitt. Men fria typsnitt av open-source-karaktär är mycket enkla, de funkar att använda på webben. Gänget har förklarat hur det går till att skapa typsnitt och första steget på vägen att göra sitt eget är helt enkelt att börja rita. På papper. Med penna. Men det finns en fiffig teknik, Noordzij-tekniken, som går ut på att man lutar pennan och skissar sin bokstav i stället för att rita ut konturerna av den. På så vis är det lättare att göra tunna och tjocka delar i bokstaven, man får in lutning och allt möjligt. Det låter töntigt enkelt, men vem som helst kan testa och få det att funka.

Så jag testade. Jag ritade och ritade. Testade olika bokstäver. Den senaste hemläxan är att skriva ett helt ord, nämligen canoe, med den här Noordzij-tekniken. Och prova olika varianter så man fattar vad det är som gör bokstäverna unika. Seriffernas utseende, x-höjden, nerslängarna, prickar, vinkeln på tvärstreck och liknande – allt är kännetecken för typsnitten och ger dem deras olika ansikten. Typeface, är inte det förresten ett otroligt vackert ord? Typsnitten har ju olika ansikten, olika personligheter.

Nå. Jag har skrivit canoe en massa gånger. Ser med spänning fram emot nästa lektion. Detta ska ju till sist leda in i datorn, men det är sjukt kul att bara hålla på och rita med pennor … Att man har glömt bort det.