En länk till historien


Warning: A non-numeric value encountered in /data/0/4/04547da3-d5a2-4560-8b46-a8d66bf916e1/johannamortberg.se/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_gallery/package.module.nextgen_basic_gallery.php on line 527

Idag var jag på Stadsmuseet och bildade mig. De hade en utställning med pressfotografier från Svenska Dagbladet. Det var bilder från 1910-talet och framåt, det mesta från 1940- och 1950-talen. Stockholmsskildringar de luxe, massor med tokfina bilder. Det var skoj att se vardagsbilder från en svunnen tid, samt hur det såg ut i staden på den tiden. Mycket har ju ändrats.

Samtidigt blev jag väldigt rörd, det är ju min yrkeshistoria som speglades i utställningen också. Det känns väldigt coolt att vara en del i den där kedjan, även om jag inte är nyhetsjournalist på dagstidning. Men jag har ändå rötter i den traditionen eftersom mitt första jobb på Mitt i-tidningarna ju var lokaljournalistik. Bildjournalistiken av idag är en annan, idealen har förändrats liksom samhället har förändrats. Folkhemmet, framtidstron och den kollektiva andan har förbytts i ett mer individualistiskt samhälle där varje person ska förverkliga sig själv både yrkesmässigt och privat. Bilderna av makten, politikerna och människorna ser annorlunda ut då jämfört med nu. Det är intressant att se.

Efteråt har jag spankulerat runt på stan och ägnat mig åt lite fotografering. På kvällen blev det tvättstuga.