Svartvitt


Warning: A non-numeric value encountered in /data/0/4/04547da3-d5a2-4560-8b46-a8d66bf916e1/johannamortberg.se/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_gallery/package.module.nextgen_basic_gallery.php on line 527

I tisdags hade vi redovisning av de porträttbilder vi tagit i studio. Vår ordinarie lärare E var sjuk, i stället hade vi B. Det var intressant, men gav en helt annan infallsvinkel. I stället för att få mer personlig respons på svartvitkopieringen och bildinnehållet pratade vi mer generellt om ljussättning, från vilket håll ljuset kom, om det var hårt eller mjukt och sådant. Intressant förvisso, men hela vårt gäng hade nog helst fått feedback från E. Men vi har talat om att visa bilderna igen så hon får se dem.

Nåja. Jag kände mig rätt så nöjd med mina bilder, förutom att en av dem var ganska grådassig. Förmodligen mina misstag i kopieringen. Jag tror att jag suttit med en ganska ljus skärm hemma, så jag har dragit ner inställningarna en del och hoppas det blir bättre. Men snart måste man nog lära sig det där med kalibrering och allt om det fortsätter så här.

På eftermiddagen fick vi lära oss lite HDR-fusk. En teknik för att öppna samma bild två gånger i råkonverteraren för att exempelvis rädda olika partier i bilden som kan vara svåra att fixa genom att lätta upp eller mörka ner i Photoshop. Nu fick vi testa att behandla bilden olika redan i råkonverteraren för att exempelvis kunna måla fram en bättre himmel. Smart!

Här är i alla fall mina porträttbilder.