Brödbilder


Warning: A non-numeric value encountered in /data/0/4/04547da3-d5a2-4560-8b46-a8d66bf916e1/johannamortberg.se/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/DisplayTypes/Thumbnails.php on line 72

Jag har fått en liten lapp av min sambo. Eller, han har satt upp den åt mig på kylskåpet. Så här står det på den: ”Det svåraste med att baka det perfekta surdegsbrödet är att få till bilden efteråt.”

Det är så himla sant! Det är supersvårt att fotografera bröd så det ser läckert ut. Det är ju som bara en… klump… Efter ett tag tycker man att alla bröd ser lätt obscena ut i formen. Det är dessutom svårt att få till det så att brödet är lagom gräddat, har spruckit/snittats på ett intressant sätt, eller att det ser bra ut när man skär upp det. Man måste hitta ett vettigt underlag att plåta på, och sedan bestämma vilken vinkel man ska fotografera i från. Ovanifrån eller från sidan? Rakt ovanifrån är ju bra för platta runda saker. Men om man inte misslyckats helt så är ju brödet inte platt… Ska det vara naturligt ljus eller kanske blixt? Ska handduken man lagt upp brödet på vara skrynklig eller finstruken? Och hur gör man för att stapla bröd snyggt samtidigt som det ser lite casual ut? Som om man bara lagt dem där? Och ska man gå nära eller ta med hela brödet?

Många frågor blir det. Jag vet inte om jag lyckas särskilt bra med mina brödbilder. Jag testar lite i alla fall. Hittills har det blivit mest naturligt ljus, ofta ovanifrån, kanske lite från sidan. Och ganska sparsamt med tillbehör som knivar och skärbrädor. Men det finns mycket att fundera på.