Blixtkurs


Warning: A non-numeric value encountered in /data/0/4/04547da3-d5a2-4560-8b46-a8d66bf916e1/johannamortberg.se/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/DisplayTypes/Thumbnails.php on line 72

I dag har jag varit på kurs på Fotografiska. Strobist var titeln och ämnet således blixtar. Det handlade om att plocka av den externa blixten, sätta radiosändare på kameran och helt enkelt köra blixten på stativ. Gärna med paraply, softbox, papprulle eller gelfilter eller annat användbart.

Vi var tio studenter i varierande åldrar, allt från tonåren till 60 plus. Flest killar, jag och min kompis U var i klar minoritet. 🙂 Nå, efter lite allmänt snack, visning av utrustning och generellt blixtprat gick vi ut hela gruppen. I ett prång på sidan av Fotografiska skulle vi försöka plåta vår lärare. Solen kom och gick, likaså turisterna där vi stod, och vi gjorde vårt bästa med blixten snett från sidan, ett paraply och upplättningsskärm.

Vi fick också testa i stenhårt solljus, där vi fick använda skärmar för att skugga, softbox för blixten och reflexskärm (som vi sedan ratade eftersom den gav så fula skuggor). När vi fått kläm på det hela var det dags för lunch. Efter att ha fått lite mat i magen fick vi snabbt kika på våra första försök innan det var dags att gå ut i grupper om tre. Vi fick två blixtar, ett stativ, skärmar och lite annat smått och gott. Vårt gäng fick ena softboxen och så travade vi i väg till Slussen för att öva. Det är kul, det finns massor med bra miljöer och coola ställen att plåta på. Vi stod i en tunnel vid en trappa, utomhus med Katarinahissen i fonden, under en trappa i ett hörn… Det blev väldigt kul bilder. Det var lite trixiga förhållanden och man märkte fort att det var skönt att ha flera assistenter. Många armar är bra… Mot slutet fick vi en uppgift, att plåta ett författarporträtt. Vi hade inte så mycket tid på oss, så det blev en snabb lösning. Bilden jag tog var ett hårt ljus från sidan, vi rev ner framsidan på softboxen och plåtade med blixten ungefär i 45 grader till motivet, mer i jämnhöjd än ovanifrån. Det blev rätt ok.

Här är några bilder från dagen.