Nytt år, nya bilder

Det gamla året gick, ett nytt har kommit. Jag har hållit på med min bilddagbok i över ett år. Det är riktigt coolt faktiskt, att ha tagit bilder varje dag, 365 dagar i rad. (Eller tekniskt sett i 388 dagar, jag började ju den 8 december 2008.)

Jag inledde också 2010 med att troget fotografera, både den 1 och den 2 januari. Men den 3 januari så glömde jag faktiskt bort det. Det tog bara stopp. Kanske var det inte så konstigt. Jag har undermedvetet gått och tänkt på att jag kanske ska göra något nytt nu. Jag behöver andra utmaningar än att bara spontanplåta. Jag kommer säkert fortsätta med det, kameran ligger i fickan varje dag. Men nu måste uppgifterna bli svårare.

Jag har läst Joe McNallys bok Blixt och gillar hans sätt att jobba med externa småblixtar. Inga gigantblixtar och aggregat, utan bara tilläggsblixtar. SB 800 och SB 900. Låt gå att det kan bli rätt många och både paraplyer, skärmar och what not, men det där borde man kunna lära sig. Jag gillar ju blixt. Även om det är Tunbjörkskt fulblixt rakt på.

Ett vagt beslut har växt fram, att det ska bli en bild i veckan, eller ett fototillfälle i veckan där jag försöker lära mig mer om blixtfotografering. Jag får använda mina två SB 800, den lastolite-skärm jag har och hjälpmedel i form av filter, stativ och dylikt som jag kan hitta i omgivningen och i min utrustning. Syftet är att träna, sedan får vi se om jag kan göra bra bild också.

De här bilderna får bli de sista, nu är det farväl till bilddagboken för den här gången. Nästa vecka börjar blixtuppdragen.