Höstlov, men knappast ledigt

Skolan rullar på, vi har jobbat en hel del med bildbearbetning. Från de första staplande försöken med att sätta svart- och vitpunkt så har vi gått vidare. Det handlar inte längre bara om att påverka bilden generellt, nu har vi lärt oss snabbmask, inverterad mask och att jobba med grått lager för att kunna påverka enskilda delar i bilden. Vi har lärt oss att klona bort damm och skräp, ställa in rätt storlek för print, webb och att göra de nödvändiga greppen i råkonverteraren.

Än så länge är det mesta på en ganska grundläggande nivå, men det känns också rätt bra att ta det stegvis. Man behöver träna för att bli bra på att se vad som ska justeras när det gäller färgstick, att lätta upp ansikten eller andra delar av bilden och vad man nu kan tänkas behöva fixa.

Efter att vi redovisade övningen där vi plåtade en byggnad var det ganska många av oss som fick bakläxa för att vi inte tagit med tillräckligt mycket av miljön runt om kring. Så nästa uppgift vi fick var givetvis ”Din byggnad – en gång till”. Nu ska vi fotografera vår byggnad i ett annat ljus,komplettera med en detaljbild samt presentera en fri tolkning av hur vi upplever byggnaden.

Tre bilder i A4-format är det som gäller. Själv måste jag plåta om Karlberg så jag får med hela slottet, det var min bakläxa.

Vi har höstlov från skolan 27 oktober till den 2 november, men det innebär knappast ledigt. Förutom att plåta om vår byggnad så har vi fått en ny övning.

Det nya uppdraget går under rubriken Wasteland. Vi har fått sju ord och vi ska fotografera ett landskap som kan beskrivas med ett eller flera av de här orden. Vi ska presentera fem bilder och bilderna ska vara tagen på en plats.

Orden vi har fått att klura på är:
wasteland
gränsland
utanför
ickelandskap
mellanrum
osynligt
obebott